← Zhonghui Consulting中文版知识库 →
Home › FAQ Knowledge Base › ODI Filing for Cross-Border E-Commerce Sellers: Do You Need It?

ODI Filing for Cross-Border E-Commerce Sellers: Do You Need It?

Reviewed by Dilys Deng · ICPA Chartered Accountant   Last reviewed: 2026-10-18
SHORT ANSWER

Sellers running overseas warehouses or overseas subsidiaries generally need ODI filing; pure marketplace selling without an overseas entity usually does not. The trigger is establishing an overseas entity or long-term operational presence, not selling per se.

Decision framework: (1) If you formed (or plan) an overseas company — US LLC for Amazon, HK company for procurement, overseas warehouse entities — that is outbound direct investment and needs registration when funds flow from the mainland entity. (2) Pure third-party selling from China with no overseas entity: no ODI required, but profit collection channels (PingPong/Lianlian etc.) have their own compliance. (3) Gray zone: paying personal funds to a foreign platform entity — cleanest path is corporate ODI or Article 37 for the individual. (4) Growing sellers often wake up to the issue when scaling ads, hiring overseas staff, or moving profits — retrofit is possible but messier. Size the entity structure before the next funding round.

Related questions

What Is ODI Filing in China? Outbound Direct Investment Explained Who Needs ODI Filing? Thresholds and Exemptions for Chinese Companies How Long Does ODI Filing Take? Realistic Timeline for 2026

Need this handled end-to-end?

Zhonghui Consulting's ICPA-licensed team has formed and maintains entities in 20+ jurisdictions for Chinese groups and their offshore structures. Free diagnosis, fixed-fee delivery.

Get a Free Compliance Diagnosis →
Book 15-min